söndag 16 juni 2019




MER MÖRKANDE !

"Nedläggning av skolor i glest befolkade områden försämrar inte en bygds attraktionskraft så att det hämmar inflyttning och påskyndar utflyttning."  


kan man läsa i Slutrapporten om Framtidens skola (sid 39-40). Den forskning man hänvisar till här, hittar man inte  om man googlar på den och den finns inte med i referenslistan heller.




















Det här är ALLT ! 
som finns  att läsa om skolor i glesbygd i Slutrapporten om 
Framtidens skola, som är en sammanställning av hela det omfattande beslutsunderlaget. 

Rapporten från Sveriges riksdags utredningstjänst  "Skolor i glesbygd"som nämns går inte heller att hitta om man söker på den. Det närmaste jag kommer är en motion från KD Erling Välivaara "Glesbygdens skola"

Med i referenslistan, men BARA där, (och alltså inte under den här rubriken) finns "SKOLAN MITT I BYN"-Diskussionsunderlag och checklista inför eventuell nedläggning av en byskola, framtagen i samarbete med Skolverket, Sveriges Kommuner och Landsting och Hela Sverige ska leva. (en lättläst, "matnyttig" och  överskådlig redovisning).
https://landsbygdsutvecklaren.files.wordpress.com/2012/11/info_0027_web.pdf
Så ansvarig/a tjänsteman/män har alltså läs den.Men valt att smussla undan den så här.

Där finns mycket intressant som självklart borde ha beaktats av tjänstemän och politiker. I slutet av den finns:
CHECKLISTA FÖR EN HOTAD SKOLA (sidan 42), en väldigt bra sammanfattning av frågeställningar man bör ha gått igenom och ha klart för sig svaren på/ konsekvenserna av, INNAN beslut tas att lägga att ner en glesbygdsskola. Speciellt viktigt är det naturligtvis att ansvariga politiker gjort detta. Och det borde ha gjorts i samråd med dem det gäller. Men det har kommunledningen struntat i. 

Här har man alltså återigen mörkat i Slutrapporten. När Vitå, Klöverträsk och JÄmtöbor med flera på landsbygden, har frågat efter svar på precis de frågor som tas upp i checklistan, har de fått undvikande svar och blivit betraktade som bråkstakar av S-ledningen med flera (tex Ronny Olovsson, kommunikations-byrån Vinter, som kommunledningena anlitar: 
(http://vinter.se/aktuellt/2019/04/kronika-digitalt-civilkurage/ ) Bråkstakar  som borde respektera underlagen och inte vara så oförskämda att de ifrågasätter dem. Även om de läst dem och insett att de faktiskt ÄR felaktiga och undermåliga i många avseenden.

Här har ni länken till Slutrapporten:https://docplayer.se/24522901-Lulea-kommun-slutrapport-1-66-barn-utbildningsforvaltningen-framtidens-skola.html

Och här har ni länken till min insändare i Kuriren 13.6.2019, (här som blogginlägg) om mörkandet, jag anspelar på i rubriken: MER MÖRKANDE:
https://mariaarnqvist.blogspot.com/2019/06/hur-s-morkade-bort-kritiken-mot.html






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar