söndag 5 maj 2019



SOM FAAN LÄSER BIBELN -DEL 1

I SLUTRAPPORTEN OM FRAMTIDENS SKOLA: 15.3 ”STOR SKOLA RESPEKTIVE LITEN SKOLA" (sid. 38) ( https://docplayer.se/24522901-Lulea-kommun-slutrapport-1-66-barn-utbildni ngsforvaltningen-framtidens-skola.html ) kan man, läsa en hel del intressant. 












Jag börjar med en mycket kort sammanfattning av texten:

Här nedan kan man alltså läsa att speciellt de mindre barnen, barn med lägre socioekonomisk status och elever med utländsk bakgrund mår och fungerar bättre i en mindre skola enligt forskningen. Dvs skolor med mindre  än 200 elever. 



UR SLUTRAPPORTEN


”Skolstorleken är generellt sett inte en betydelsefull påverkansfaktor. Om vi utgår från vad som är syftet med skolan, nämligen barns lärande och utveckling, visar Håkanssons& Sundbergs (2012) forskningssammanställning av svensk och internationell forskning, nämligen att strukturella faktorer såsom skolstorlek och klasstorlek i mycket liten utsträckning påverkar elevernas skolprestationer. Har storleken då ingen betydelse kan man fråga sig?


Ja, det vi vet är att det är vissa elevgrupper som i högre grad främjas av att läsa vid en mindre skola (Adolfsson, 2014). Det handlar då främst om elever med utländsk bakgrund och elever med lägre socioekonomisk status. Vi vet också att få studier slår fast att elevers skolprestationer, särskilt elever i de lägre åldrarna, skulle gynnas av större skolenheter.



”En vanlig och naturlig fråga vid förändringar av skolstrukturer rör fördelaroch nackdelar med en liten skola jämfört med en stor skola. Vad räknas som en stor respektive en liten skola? Olika undersökningar, i olika kontexter, har olika definitioner eller mått på skolstorlek vilket gör att resultaten inte är direkt överförbara till den svenska kontexten. USA baserad forskning utgör ett exempel. I några av de till utredningen inkomna synpunkterna från medborgare, refereras till Adolfsson (2014), som baserat på nordamerikanska studier visar att det för de yngre eleverna saknas belägg för några kunskapsmässiga fördelar med större skolor men att elever i dessa stadier gynnas av mindre skolor (Leithwood & Jantzi, 2009, Archibald, 2009). Med respekt för resultaten, kan det konstateras att skolenheterna i USA ofta är betydligt större än i Sverige. Adolfsson (2014) refererar till ytterligare en amerikansk studie (s.9), där skolorna klassificerades som små om de hade färre än 200 elever, medelstora när elevantalet låg mellan 400-600 elever och stora när de hade mer än 800 elever. I utredningen om Framtidens skola handlar det om små och medelstora skolor enligt dessa amerikanska mått."




TITTAR man närmare i den forskningsrapport om skolstorlekens betydelse, som citeras här kan man i samma rapport bla läsa följande, som ansvarig tjänsteman helt enkelt struntat i:

..."Utifrån den genomgångna forskningen går det inte att entydigt slå fast att skolstorleken har betydelse för elevers skolprestationer. Olika studier kommer fram till delvis olika slutsatser.”…..


…. ”Detta innebär därför, som också Håkansson och Sundberg (2012) betonar, att skolstorlek som påverkansfaktor behöver sättas in i ett större sammanhang där fokus riktas mot att studera och förstå klassrums-processerna som en helhet men där skolstorleken kan utgöra en betydande faktor att ta med i analysen.”…
Det här ser jag som huvudkontentan av den forskningssammanställning man hänvisar till. 



VIDARE UR FORSKNINGSRAPPORTEN:

...”Att flera forskningsstudier pekar mot att den mindre skolan gynnar elevers sociala situation kanske i sig inte är så konstigt. Som nämnts ovan är den sociala sammanhållningen på en mindre skola större, alla känner alla och det är enklare för såväl elever och lärare att skapa närmare relationer till varandra. En närmare relation mellan lärare och elever skapar också större förutsättningar för att lärare i större utsträckning engagerar sig i sina elevers lärande.”


...”Exempel på andra områden där flera studier ger belägg för att skolstorleken har viss påverkan är elevers sociala situation. Även om det finns undersökningar som menar att det är svårt att hitta några säkra samband kring denna relation är det flera studier som pekar på att elevers närvaro, graden av skolavhopp, elevers känsla av samhörighet och delaktighet, engagemang för sitt skolarbete på ett generellt plan tenderar att gynnas av den mindre skolan.”

Det här stämmer bra med vad många lärare säger i det omfattande  beslutsunderlaget till Framtidens skola, som Slutrapporten baserar sig på. Och med de höga trygghetsindex mindre skolor som Kyrkbyskolan, Vitåskolan har och Svartöstadskolan och Kläppenskolan hade. 



LÄRARES ATTITYD OCH INSTÄLLNING TILL SITT ARBETE

….”I Leithwood och Jantzis (2009) forskningsöversikt konstateras att av de 10 studier som uppehållit sig vid att undersöka denna relation är det 7 stycken som kommit fram till att mindre skolor generellt verkar uppvisa mer positiva resultat. Med andra ord, vad dessa sju studier visar är att lärare verkar ha en mer positiv inställning och attityd till sitt arbete på mindre skolor än vad lärare har på större skolor.  I de övriga tre studierna gick det inte att hitta några signifikanta samband. Till de studier som fann ett positivt samband mellan mindre skolor och lärares attityder kan exempelvis nämnas Eberts och hans medförfattare (1990). Dessa visar att lärare på mindre skolor är mer nöjda med den skola de arbetar på, deras relation till sina kollegor och på det sätt som eventuella problem och konflikter hanterades på skolan."

Samma sak här: Det här stämmer bra med att lärarna i Luleå, som grupp, säger att det är: "attraktivt att arbeta på mindre skolor" " i beslutsunderlaget.

Det, att det är attraktivt att arbeta på mindre skolor, framkommer även på andra ställen där, tex i bilaga 3. Där 49 av luleås lärare säger samma sak:
https://www.lulea.se/download/18.783904bb15121c2e25a13065/1449579009584/151130+L%C3%A4rarenk%C3%A4tsvar+16+nov.pdf

HÄR har ni den sammanställning av forskning om skolstorlekar som både jag och Slutrapporten om Framtidens skola  hänvisar till:
http://byggaskola.se/wp-content/uploads/2016/07/Skolstorlekens-p%C3%A5verkan-p%C3%A5-elevers-skolprestationer-och-sociala-situation-i-skolan.pdf


"Framtidens skola" med skolor i storleksordningen 400-500 elever för barn mellan 5 och 12 år (förskoleklass -sexan) har som jag ser det inget stöd i forskningen enligt det material man själva hänvisar till i Slutrapporten - om man läser igenom forskningsmaterialet ordentligt. Och förhåller sig neutral till det.

Den kan inte heller bertaktas som en likvärdig skola, då den ger mindre barn, barn med lägre socioekonomisk status,  barn med utlänsk bak-grund  och barn med  neuropsykiatriska funktionsnedsättningar sämre förutsättningar än andra barn, att klara sin skolgång.
OBS ! att det ingenstans refereras till forskning om "den lilla skolan i den stora skolan" för 400 -500 elever, som Framtidens skola ofta kallas av S-politiker och tjänstemän. Det borde ju vara självklart att presentera i ett beslutsunderlag som gäller genomförandet av såna skolor.

Texten i svart är halva innehållet under rubriken ” STOR SKOLA RESPEKTIVE LITEN SKOLA". Resten som bla handlar om "Kan en skola bli för liten" ? och lite mer om skolstorlekar, finns i nästa blogginlägg:
SOM FAAN LÄSER BIBELN -DEL 2, som ni hittar här:
https://mariaarnqvist.blogspot.com/2019/05/som-faan-laser-bibeln-del-2-forts.html



Kan en skola betraktas bli
för
lite
n? En liten skola innebär ett fåtal lärare. Ele
-
ver ve-
petensförsörjning på en mindre skola är ett tänkbart probl
em, sårbarhet vid
-
sekvenserna av den nyligen genomförda reformen om lärarlegitimation med
krav på ämnesbehörighet. A) refererar till en norsk studie
(Falch, Ström,
2009) som visar på att de riktigt små och stora skolorna inte
uppfattas som lika attraktiva som medelstora skolor av varken lärare eller
rektorer. Möjligen försvåras kontakten med hög
skola och universitet som
lärar
studenter utgör. Skolverket (1996) pekar p
å risken för ett svagare ut
-
vecklings
-
och kvalitetsarbete i mindre skolor samtidigt som de konstaterar
att de större skolorna generellt sett har en mer kontinuerlig och systematisk
uppföljning och utvärdering av den pedagogiska verksamheten. Forskning
om
framgångsfaktorer bakom skolutveckling betonar, enligt Adolfsson
(2014), det kollegiala samtalet där lärare tar del av, diskuterar och utvecklar
sin och andras undervisningspraktiker (Hattie, 2009, Resnick 2010). Med ett
l










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar