söndag 1 juli 2018




Hur tänker Harnesk ? 

Protesterande föräldrar - 7 år i förväg......

"Det intressanta är däremot att inget hörs från boende på Stadsön där Öhemsskolan och Mariebergsskolan också ska läggas ned 2021, samma år som Kyrkbyskolan, när samtliga elever från dessa tre skolor flyttas till en ny skola på Stadsön.” Inget hörs heller från boende på Bergnäset om nedläggningarna av Mandaskolan och Hedskolan där eleverna ska flyttas till en ny skola på Bergnäset 2023.”


Menar Harnesk att föräldrarna till barn vid Manda och Hedskolan på Bergnäset skulle börja bli "högljudda" och protestera mot nedläggningen av deras skolor 2016 - 7 år innan nedläggningarna blir aktuella - 2023...? Då går ju deras barn inte kvar där ! (Barnen som gick i 1an år 2016 skulle ju gå i 7an, 2023, barnen i 2an skulle gå i 8an osv.) Så självklart har föräldrarna på Bergnäset inte varit lika "högljudda" som de i Svartöstan....där beslutet att lägga ner togs i april 2016 och flytten av hela skolverksamheten skulle vara klar till höstterminens början 2016 !
Det är väl alldeles självklart att de som är närmast berörda i tid av en serie skolnedläggningar, reagerar först.



Sen vet vi ju inte idag - 2018 - om Bergnäsföräldrarna kommer att bli "högröstade" om några år, när det börjar närma sig att just deras barn (nu 1-2 år) ska börja  i "Framtidens skola". Vi vet inte om de som bor nära Hedskolan planerar att sätta sina barn i Nya läroverket i stället, då 2023. NLV ligger väldigt nära Hedskolan och har en kö på 400 barn just nu. Vi vet tex. inte heller om det kommer att dyka upp planer  om några år på att öppna friskola i egen regi, bland framtida föräldrar till elever på Mandaskolan. Eller om de också väljer Nya läroverket. Mandaskolan ligger förresten granne med Bergsskolan. Så man förstår ju att föräldrarna inte kommer att klaga på att det blir längre till skolan. Däremot kan de komma att ha en hel del emot konceptet att låta sina 5-6 åringar börja i en skola med 400-500 barn ( F -6) i "Framtidens skola". Som alltså ska byggas på samma skolgård som högstadieskolan Bergsskolan, med 300 elever = sammanlagt 700-800 barn på samma skola ! Det är nog inget någon förälder ser fram mot..... Läste i tidningen i dag att Mandaskolan, som alltså redan finns på Bergsskolans gård, ska göras om till förskola och ersätta Klippans förskola. Så mängden barn på Bergsskolans gård blir ännu större. Det kommer att finnas mellan 750 och 850 barn mellan 1 år och 15 år där.  

Så kommer det att vara i 2 år, sen ska högstadiet flytta in till en nybyggd skola för 750 elever i centrala Luleå 2025.  MEN 450-550 barn från 1-12 år kommer alltså att tillbringa en stor del av sin vardag, under hela sin uppväxt, från 1 år  fram tom 12 års ålder på denna STORSKOLA....BETONGPOLITIK ! ( jag har räknat med att Klippans förskola kommer att ha ca 50 barn)

”Förslaget grundar sig på lokaler, ekonomiska samordningsvinster och de vuxnas arbetsvillkor. Luleås skolor finns väl ändå till för våra elever???? "

    https://www.lulea.se/download/18.783904bb15121c2e25a13065/1449579009584/151130+L%C3%A4rarenk%C3%A4tsvar+16+nov.pdf 

"En liten skola ger bra och lugn start för mindre barn"
Små skolenheter bra , ca 100 elever per skolenhet"  
"Attraktivt att arbeta på en mindre skola" 

säger Luleås lärare under rubriken upplevda fördelar med små skolor på kommunens hemsida i beslutsunderlaget till Framtidens skola.


Tittar man på Öhemsskolan och Mariebergsskolan i Gammelstad så är de F-3 skolor, och 2016 var det 5 år kvar tills nedläggningarna 2021. Så 
inte heller här skulle  föräldrarna 2016, ha kvar sina barn på dessa skolor 2021.  Självklart var inte de heller "högljudda protestanter" 2016. Jag antar däremot att de med stort intresse följde Hela kommunen ska leva och läras kamp. Många av dem har säkert också skrivit under begäran om folkomröstning och var mycket besvikna när den inte blev av. Föräldrarna till dagens 2-3 åringar i Gammelstad har med största sannolikhet också svårt för konceptet att låta sina 5-6 åringar börja på en skola med 400-500 barn F -6 = "Framtidens skola", år 2021. Den ska dessutom byggas på samma skolgård som Stadsöskolan (4-9). När allt är klart kommer mellan 570 och 750 elever att gå där (enl. kommunens hemsida).  Vi vet ju inte i dag, om det kommer att finnas planer på att öppna friskola i egen regi för de mindre barnen.... Det är mycket som är oklart.

En sak är däremot väldigt klart, ytterst få, om några föräldrar ser fram mot att sätta sina 5-6 åriga barn i så stora skolor som "Framtidens skola" innebär. Finns det andra lösningar kommer många att välja dem eller tillsammans skapa bättre skol-förutsättningar för sina barn. För även om "Framtidens skola" genomgående saknar barnperspektiv, har föräldrarna det. De lever med det i sin vardag, dygnet runt.


"En liten skola ger bra och lugn start för mindre barn"
Små skolenheter bra , ca 100 elever per skolenhet"  
"Attraktivt att arbeta på en mindre skola" 

säger alltså Luleås lärare under rubriken upplevda fördelar med små skolor på kommunens hemsida i beslutsunderlaget till Framtidens skola - tål att upprepas...




Kyrkbyskolan är till skillnad mot Öhems och Mariebergsskolan en F-6 skola, så här låg det närmare till hands att protestera. Kyrkbyskolan är också en mycket väl fungerande skola. Lärarna där har i beslutsunderlaget (till Framtidens skola)  framhållit att de vill arbeta kvar. En attraktiv mindre skola att arbeta på alltså....Och även där är det naturligtvis så att, ytterst få, om några föräldrar alls, i framtiden (from 2021) ser fram mot att sätta sina 5-6 åriga barn, i så stora skolor, som "Framtidens skola  " innebär.  Jag avslutar med några lärarsynpunkter:

”Förslaget grundar sig på lokaler, ekonomiska samordningsvinster och de vuxnas arbetsvillkor. Luleås skolor finns väl ändå till för våra elever????” 
    "Inte en bra idé! Förstärk lärarrollen på annat sätt! Sätt in resurser på annat sätt men inte på bekostnad av barnen ! Hur kommer vår framtid då se ut!? "


    "ett riktig uruselt, ogenomtänkt förslag. Ingen hänsyn tas till pedagogoik, lärande,välmående eller arbetsmiljö. Varken för lärare eller elever."


    "Varför detta förslag finns är en gåta! Börja vidareutbilda lärare som är anställda och som vill till att börja med."


    "Skendemokratisk hantering, ej elevperspektiv, falskt lärarperspektiv - känner mig som en liten pusselbit som tydligen kan hanteras hur som helst, vi har redan allt det man förment vill uppnå med de stora enheterna (heltider, kompetens, kolleger att samverka med)

    https://www.lulea.se/download/18.783904bb15121c2e25a13065/1449579009584/151130+L%C3%A4rarenk%C3%A4tsvar+16+nov.pdf

    Harnesk försöker alltså få uteblivna protester från föräldrarna på Bergnäset och på Stadsön i Gammelstad, att bli ett bevis för att föräldrarna till barn i Svartöstaskolan, Kläppenskolan och Kyrkbyskolan, är en  liten grupp högljudda föräldrar som enbart handlar i egenintresse. Och att protesterna mot "Framtidens skola" enbart handlar om att förhindra nedläggningar av just dessa skolor. Han påstår tex: "Där den huvudsakliga drivkraften handlar om att bevara enskilda skolbyggnader i vissa centrumnära bostadsområden och inte om en bredare omtanke om skolans utveckling och innehåll.” i sitt blogginlägg.




    ...tyvärr... ogenomtänkt fakeargument igen Harnesk....!

    Kolla mitt förra blogginlägg: Barnperspektivet för mellanstadiet, så får ni perspektiv på vad protesterna mot "Framtidens skola"  handlar om. Dvs. det som S framförallt, via Harnesk, bokstavligen, gör nästan vad som helst för att försöka dölja.  Här har ni det:   http://mariaarnqvist.blogspot.com/2018/06/barnperspektivet-for-mellanstadiet-sa.html

    Gå gärna in på facebook, sök på "Thomas söderlund sammanfattar" och leta upp han senaste inlägg som börjar med:
    "Vad är egentligen den "lilla skolan" i den stora skolan!? Den "lilla skolan" i vilket barnen, enligt ansvariga Socialdemokrater, skall finna sin trygghet i den stora skolan.
    För att visualisera detta har jag gjort en liten illustrativ film som jag hoppas skänker klarhet i ämnet."
     




      



















































    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar