söndag 26 augusti 2018








RÄDDA BARNEN SÅGADE FRAMTIDENS SKOLA,
med samma argument, som lärarna (i förra inlägget). Socialdemokraterna struntade i dem också.               

Hur tänkte S ?


Så här skriver Rädda Barnen i Luleå och Råneå, i sitt remissvar till Framtidens skola, det finns i beslutsunderlaget:


”Förslaget är omfattande och behandlar samtliga rektorsområden och alla åldrar från förskoleklass till och med åk.9. Även förskolan berörs i vissa områden. Vi har diskuterat förslaget utifrån barns perspektiv. Någon barnkonsekvensanalys har inte gjorts ej heller har barns röster hörts i arbetet med att ta fram förslaget om hur framtidens skola ska utformas. Förslaget bygger på tankar om hur personal ska rekryteras, hur vikarie ska kunna anskaffas, om lärarlegitimationer och transporter.
Med andra ord väldigt lite handlar om barnens miljö såväl inne som ute, barnens arbetssituation och förutsättning för goda lärmiljöer och kontinuitet.”

Sista sidan här:  https://www.lulea.se/download/18.1593a36115195b8c46f2f67/1450331019528/Bilaga%20R%C3%A4dda%20Barnen%202.pdf

Rädda Barnen i Sverige har under lång tid arbetat för att det ska bli svensk lag på att en BARNKONVENTIONSANALYS måste genomföras vid alla förändringar, (kommunala eller statliga), som berör barns vardag. 2018 antogs lagen.

2016 när beslutet om "Framtidens skola" togs var detta på gång men beslutet var inte taget än. Vad passar socialdemokrateran i Luleå på att göra då ?

Jo, man hoppar helt enkelt över att göra en barnkonventionsanalys - när man ska göra den största omstruktureringen av kommunens skolväsende på 50 år. Vilket i allra högsta grad berör alla Luleås barn, i deras vardag.



I slutrapporten om Framtidens skola från januari 2016, är det här det enda som finns att läsa under rubriken Barnkonventionen:

”8.1 Barnkonventionen Barnkonventionen accepterades av FN i november 1989. Tanken med konventionen är att skapa ett samhälle som i alla sammanhang respekterar barnen. Den ska också stärka barns roll både i familjen och i samhället i stort. I och med barnkonventionen så har nästan alla världens länder sagt att de ska sträva åt samma mål. Alla länder som skrivit under konventionen måste se till att alla i landet följer de regler som finns. Barnkonventionen består av 54 så kallade artiklar och skollagens sjätte kapitel grundar sig framför allt på artiklarna 2, 3, 6, 12, 19 samt 28. 8.2”


Sen ägnar man en dryg sida åt vad eleverna tycker sidan 36-37:
” 15.1 Vad tycker eleverna? Elever har via elevråd tillfrågats om vad som är viktigt i Framtidens skola. Några huvuddrag finns i det eleverna beskrivit i text och genom teckningar. Eleverna lyfter särskilt följande fyra punkter: bra utomhusmiljö; arbetsro i klassrummet, fler maträtter att välja på och bra lärare". ” 

OCH SÅ HOPPADE MAN BARA ÖVER BARNKONVENTIONSANALYSEN !

Lägg till detta att det inte finns någon seriös risk & konsekvensanalys  i beslutsunderlaget till "Framtidens skola". För att göra en sån hade det ju behövts att lärarna, Rädda Barnen och Attention m. fl skulle ha tagits på allvar. D.v.s. då hade det blivit väldigt uppenbart för ALLA - även de socialdemokratiska politikerna - att beslutsunderlaget är SÅ desinformativt, SÅ undermåligt, SÅ oproffesionelllt och att "Framtidens skola" INTE löser de problem som behöver lösas.

Risk & konsekvensanalysen ska komma i efterskott ! När Framtidens skola är genomförd !

I samma slutrapport kan man på sidan 4 läsa
"Sammanfattning, Utifrån det faktum att större skolor ger bättre förutsättningar för bemanning och kan erbjuda attraktivare tjänster för personal och ledning, finns anledning att se över skolstrukturen."


Så här sa Skolverket, när jag ringde dem, redogjorde för Luleås satsning på stora skolor. Och bad om deras syn på saken:


"Alldeles oavsett storlek på skola kommer man att ha problem med att hitta den kompetens och behörighet man söker."
Men - tillade mannen på Skolverket glatt: Det finns en plan B också: "Att som arbetsgivare göra sig så attraktiv som möjligt för lärare och att göra det fördelaktigt att vidareutbilda sig och bredda sin kompetens."


Hur det löser lärarbristen kan ni läsa här:
http://mariaarnqvist.blogspot.com/2018/06/barnperspektivet-for-mellanstadiet-sa.html


Vi nådde inte fram sa ledande S-politiker. NÄE ! självklart ! En presentation av en seriös risk & konsekvensanalys och ett beslutsunderlag som utgick från elev/barnperspektivet = en Barnkonventionsanalys, var vad som behövdes för att göra det. Och det fanns ju inte !



SÅ här gör man bara inte !

SÅ djäkla respektlöst och oansvarigt mot alla Luleås barn - mot deras framtid - mot Luleås framtid !









söndag 19 augusti 2018






SOCIALDEMOKRATERNA  STRUNTAR I LÄRARNAS SYNPUNKTER - hur tänker de ? 

De struntar i deras proffesionella bedömningar av "Framtidens skola", när de ska göra sig attraktiv för dem som arbetsgivare...

I slutrapporten (om Framtidens skola jan.2016) - finns inte ett ord - INTE ETT ORD om lärarnas synpunkter !

https://www.lulea.se/download/18.462ce1cb1525bf3efda1010/1453374626724/Slutrapport+Framtidens+skola.pdf )


Trots att de (en majoritet av lärarna) i beslutsunderlaget till Framtidens skola säger att det är "ATTRAKTIVT ATT ARBETA PÅ MINDRE SKOLOR" men
- det STRUNTAR S-politikerna bara i !

Vad är det som gör att Luleås S politiker tar för givet att lärarna i Gammelstad och på Bergnäset självklart ska finna sig i att byta ut den arbetsmiljö, de själva valt och fungerar bäst i = att arbeta på mindre skolor (som Öhems skolan, 100 elever (årskurs F-3), Mariebergsskolan, ca 70 elever (F-3) och Kyrkbyskolan  65 elever (F-6)) - och år 2021  börja arbeta på en storskola med 750 elever (den ombyggda Stadsöskolan) ?


Och att lärarna på Bergnäset på Mandaskolan, med 170 elever (F-6) och Hedskolan med 160 elever (F-6), ska byta ut den arbetsmiljö de själva valt och fungerar bäst i, och 2023 börja arbeta på en storskola med 500 elever i stället (den ombyggda Bergsskolan). Alla dessa lärare körs ju bara över. Risken att de slutar som lärare och söker andra arbeten är uppenbar.


"Skendemokratisk hantering, ej elevperspektiv, falskt lärarperspektiv - känner mig som en liten pusselbit som tydligen kan hanteras hur som helst".... säger en lärare i beslutsunderlaget (se länken nedan)


På påståendet ”Om organisationen genomförs enligt liggande förslag 2015-09-24 kommer jag att…. svarar 57% av lärarna ( Kyrkbyskolan,Svartöskolan, Kråkbergsskolan, Hertsöskolan åk7-9, Vitåskolan, Klöverträskskolan ) att de kommer att "söka andra jobb (ej lärare)" som förstahandsalternativ.....


"Då har den nonchalans och ignorans som BUF visat hittills i skolfrågan fått mig att söka mig till en ny arbetsgivare. Jag är högutbildad och ingen slav under BUF i Luleå" säger en annan lärare .


Här har ni 6 sidor väldigt intressant läsning:   https://www.lulea.se/download/18.783904bb15121c2e25a13065/1449579009584/151130+L%C3%A4rarenk%C3%A4tsvar+16+nov.pdf


Förslaget omvandlades till beslutsunderlag med några justeringar, MEN den grundläggande stordriftsprincipen var kvar, när beslutet om Framtidens skola togs i april 2016. Och stordriften ska alltså börja genomföras i Gammelstad 2021 och på Bergnäset 20 23 - till att börja med....

Risken att lärarna på skolorna på Ön i Gammelstad och på Bergnäset är inne på samma linje som lärarna på Svartöstadsskolan, Kyrkbyskolan och Kråkbergsskolan är stor! Och det här ska vara lösningen på lärarkrisen......
HUR TÄNKER LULEÅS S-POLITIKER ? ! och...hur tänker Luleås Moderater ?

I bilagan ovan svarar 49 lärare så här:”Anser du att fördelarna överväger när skolenheterna planeras bli större?      98 % NEJ…. 2% JA    
"Så här bra tycker jag att Luleå kommuns omorganisationsförslag för grundskolan är ur ett lärarperspektiv"
Medelvärde: 2  (min 1 – max 10)
"Så här bra tycker jag att Luleå kommuns omorganisationsförslag är ur ett barn/ungdomsperspektiv"
Medelvärde: 1  (min 1 – max 10)

Där kan man också läsa de här lärarsynpunkterna + många fler med liknande innehåll.

"Ett riktig uruselt, ogenomtänkt förslag. Ingen hänsyn tas till pedagogoik, lärande,välmående eller arbetsmiljö. Varken för lärare eller elever." 

”Förslaget grundar sig på lokaler, ekonomiska samordningsvinster och de vuxnas arbetsvillkor. Luleås skolor finns väl ändå till för våra elever????” 

"Skendemokratisk hantering, ej elevperspektiv, falskt lärarperspektiv - känner mig som en liten pusselbit som tydligen kan hanteras hur som helst, vi har redan allt det man förment vill uppnå med de stora enheterna (heltider, kompetens, kolleger att samverka med) Vill man göra en framtidssatsning satsar man på lärarlöner och arbetsmiljöfrågor (stress, överbelastning) så att t ex de kollegor vi sett gå till andra arbetsplatser kan lockas tillbaka till yrket, och vi får möjlighet att ägna vår energi åt pedagogik och skolutveckling i stället för organisationsfrågor. Märkligt att man plötsligt kallar förslaget som ligger för "underlag", och att man tycker att man kan lägga "förslaget" i januari för beslutsfattande i februari... Panikbeslut i en så omfattande och viktig fråga."

Och i slutrapporten om Framtidens skola från 2016  -01-21:

finns alltså inte ett ord om detta - INTE ETT ORD om lärarnas synpunkter överhuvudtaget !

Det finns ett betydligt bättre sätt att lösa lärarkrisen på men det har inte varit aktuellt i Luleå.


"Tyvärr var det så att "BUF vägrar se fler alternativa lösningar  BUF vägrar ta till sig kritik och åsikter som sig bör i en demokrati 2015. Politiker som tycker olika hotas öppet och utsätts för stark intern kritik."


(citat från lärare i beslutsunderlaget,  i den väldigt intressanta länken.  BUF =Barn och Utbildningsförvaltningen, som arbetat fram beslutsunderlaget utifrån de riktlinjer S-politikerna gett dem)

Förstaliga skolan igen !